Димо Райков - български писател

Известният писател Димо Райков е роден е на 31 юли 1954 г. в Малко Търново Завършил е българска филология. Дълги години работи като редактор в литературни и национални медии. Автор е на романи и сборници с разкази, които се намират в 15 от световноизвестните библиотеки. Понастоящем живее и твори в Париж.

представяне

Димо Райков

Известният писател Димо Райков е един от най-интересните съвременни български автори. Той е носител на редица от най-големите национални награди за белетристика и публицистика. Превеждан е в чужбина.

Роден на 31.07.1954 г. в гр. Малко Търново. Завършил е българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Работил е като редактор в редица литературни издания и национални медии, бил е съветник на Комисията по медии и култура в 38-то Народно събрание на Република България, както и шеф на „Връзки с обществеността“ в Министерството на труда и социалната политика.

Автор е на книгите: Стълба от камък, разкази, 1983; Жребият, повест, 1987; Мигът на невестулката, разкази, 1989; Писма до мъртвия брат, роман, 1993; Пансионът, роман, 1995; Париж, моят Париж…, 2006 ; BG емигрант в Париж, 2008; Писма до мъртвия брат. Пансионът, 2008; 55 тайни на Париж, 2009; Кестени от Париж, разкази, 2011; Реката на смъртта или разказ за генезиса на една омраза, 2012; Диагноза: Българин в чужбина, 2014; Сини сърца, 2015; Париж – радостта от живота, 2016; Франция, разреши да те обичаме, 2017 г.

Романите на Димо Райков „Писма до мъртвия брат” и „Пансионът" се намират в 15 от световноизвестните публични и национални библиотеки – Ню Йорк, Вашингтон, Блумингтън, Бъркли, Харвард, Лондон, Париж, Москва, Варшава, Букурещ, Прага, Белград… Сборникът с разкази „Мигът на невестулката” е в раздел „Колекция” на Националната библиотека на Австралия, а шест негови книги в онлайн вариант - в Конгресната библиотека на Ню Йорк. Творбите на Димо Райков се продават от най-големите онлайн-книжарници като Амазон и други.

Книгата „Париж, моят Париж…”, която има няколко преиздания, се нареди в топ – 20 на най-продаваните и четени заглавия, издадени от издателство „Хермес” за цялата му 20-годишна история.

Димо Райков живее и твори в Париж.

Париж ми даде и дава възможнот да се докосвам и да общувам с едни от най-големите умове на 21 век

Димо Райков и приятели

изпрати мнение

Контакти